امروزه فشارخون‌بالا (هیپرتانسیون) شایع‌ترین و قابل اصلاح ترین عامل خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی می باشد. از هر سه فرد بالغ یک نفر مبتلا به فشارخون‌بالا است و با افزایش میانگین سنی و وزنی جمعیت، این نسبت بیشتر هم می‌شود. فشارخون بالا می‌تواند سبب آسیب به قلب، رگ‌های خونی و در طولانی‌مدت کلیه‌ها شود.
یافته‌های اخیر نشان می‌دهند که فشارخون‌بالا حتی از آنچه که در گذشته تصور می‌شد خطر بزرگتری برای سلامتی می‌باشد. 90 درصد افراد 55 ساله غیر‌مبتلا به فشارخون‌بالا در باقیمانده طول عمر خود، به بیماری فشارخون‌بالا مبتلا می‌شوند. شواهد اخیر نشان داده‌اند که آسیب سرخرگ‌ها که سبب بروز بیماری قلبی، سکته مغزی و سایر بیماری‌ها می‌شود، در فشارخونی آغاز می‌گردد که پزشکان آن ‌را طبیعی تلقی می‌کنند. مستقل از سایر عوامل‌خطر (مانند کلسترول‌بالای‌خون یا اضافه‌وزن) هرچه فشارخون بالاتر باشد، احتمال ایجاد بیماری قلبی و سکته مغزی هم بیشتر می‌شود.
 در حدود یک سوم افراد مبتلا به فشارخون‌بالا از بیماری خود اطلاع ندارند. هیپرتانسیون (فشارخون‌بالا) قاتل خاموش نیز نامیده می‌شود چرا که به‌خودی‌خود علامت بالینی ندارد، اما با گذشت زمان ممکن است منجر به بروز سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی قلبی شود. این بیماری‌ها ممکن است کشنده باشند. همچنین اغلب افرادیکه از فشارخون‌بالای خود اطلاع دارند، این بیماری خود را خوب کنترل نمی‌کنند. یعنی فشارخون آنها معمولا بالاتر از سطوح سالم می‌باشد.
بنابراین اندازه‌گیری مرتب فشارخون و آغاز هر چه زودتر درمان و همچنین پیشگیری از ابتلا به فشارخون‌بالا، بسیار مهم می‌باشد. امروزه اندازه‌گیری و درمان فشارخون، بسیار راحت است حق فشارخون ‌بالا تا حدود زیادی قابل پیشگیری است.

تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی

 

لينک هاي مرتبط با اين بخش
 فشارخون بالا چیست؟
 اندازه‌گیری فشارخون
 عواملی که خطر ابتلا به فشارخون بالا را افزایش می‌دهند
 تشخیص فشارخون بالا
 اثرات منفی فشارخون بالا بر بدن
 سطح فشارخون شما به چه مفهوم است؟
 راهبردهای درمانی فشارخون بالا
 پیشگیری از فشارخون بالا
 رژیم غذاییDASH
 کنترل وزن
 عادات سالم غذایی
 ورزش منظم
 ترک سیگار
 کنترل استرس
 عدم مصرف الکل
 کنترل فشارخون در منزل
 دستگاه اندازه‌گیری فشارخون دیجیتال
 دستگاه اندازه‌گیری فشارخون دستی
 سایر دستگاه‌های فشارسنج
 نکات مهم در هنگام خریداری دستگاه فشار سنج
 نکاتی در مورد کنترل فشارخون در منزل
 داروهای ضدفشارخون
 خلاصه 8 گروه داردیی ضد فشار خون
 مهمترین سوالات از پزشک در مورد داردهای ضد فشارخون
 فشارخون بالا در گروه‌های خاص
 پرفشاری خون در سیاه‌پوستان
 پرفشاری خون در زنان
 پرفشاری خون در افراد مبتلا به دیابت
 پرفشاری خون در اطفال
 داروهای سرماخوردگی و آنفلوانزا
 افزایش فشارخون ثانویه
 زندگی با فشارخون بالا