دستگاه اندازه‌گیری فشارخون دستی
دستگاه اندازه‌گیری فشارخون دستی نسبتا ارزان، سبک و قابل حمل است. برخی کاف‌ها خود دارای گوشی هستند که کارکردن با آن ساده‌تر است. دستگاه فشارسنج دارای یک صفحه گرد می‌باشد که شامل اعدادی است که نشان دهنده میزان فشارخون می‌باشند و شما براحتی می‌توانید در هر وضعیتی مقدار آنرا با نگاه‌کردن به آن صفحه بخوانید.
جهت استفاده از دستگاه فشارسنج دستی مراحل زیر را انجام دهید:
1) گوشی را داخل گوش خود به گونه‌ای قرار دهید که بخش داخلی گوشی آن به سمت جلو باشد.
2) دستتان را هم سطح قلب خود بر روی میز یا دسته صندلی دراز کنید و کاف را به آرامی به دور بازوی خود بپیچید به گونه‌ای که لبه کاف 5/2 سانتی‌متر بالاتر از آرنج شما قرار گیرد و یک انگشت به راحتی قادر به لغزش در زیر آن باشد. صفحه مدرج را در محلی قرار دهید که به سادگی قابل مشاهده باشد.
3) صفحه گوشی را در سطح داخلی چین آرنج (روی نبض) قرار دهید.
4) سریعاً کاف را با فشاردادن پمپ دستی لاستیکی باد کنید تا عدد فشارسنج به 20 تا 30 میلی‌مترجیوه بالاتر از فشار خون سیستولی (فشارخون بالاتر) شما برسد (باد کردن آرام کاف سبب اندازه‌گیری غیردقیق فشارخون می‌شود). پس از خاتمه بادکردن، شما هیچ صدایی نمی‌شنوید چرا که بطورموقت جریان خون داخل سرخرگ‌های شما قطع می‌شود.
5) کاف را به آرامی خالی کنید (درحدود 2 تا 3 میلی‌متر جیوه در ثانیه). چشمتان به صفحه باشد و به دقت به اولین صدای بازگشت جریان خون گوش دهید. عدد فشار قرائت شده را در بالا یادداشت کنید این عدد فشارخون سیستولیک می‌باشد.
6) خالی کردن کاف را ادامه دهید. تا جایی کاف را تخلیه کنید که دیگر صدای جریان‌ خون خود را نشنوید و مقدار مزبور را یادداشت کنید. این مقدار فشارخون دیاستولیک شماست.
7) اعداد فشارخون مزبور را به گونه‌ای ثبت کنید که فشارخون سیستولی در بالا و فشارخون دیاستولی در پایین باشد (برای مثال mmHg 140/80).
8) اگر می‌خواهید فشارخون را جهت تأیید مجددا اندازه‌گیری کنید، پیش از باد کردن مجدد کاف 2 تا 3 دقیقه صبر کنید.
استفاده از دستگاه اندازه‌گیری فشارخون دستی معایبی دارد. این دستگاه نسبتا پیچیده و حساس است که به آسانی دچار آسیب می‌شود. ارزیابی دقت فشارسنج در موارد ضربه خوردن یا افتادن برروی زمین و حداقل سالی یک بار در مطب پزشک ضروری است. این دستگاه در صورت آسیب نیاز به تعمیر درکارخانه یا نمایندگی‌های مجاز دارد. اگر شنوایی یا بینایی شما مشکلی داشته باشد یا قادر به فشار دادن پمپ لاستیکی نباشید، استفاده از آن دشوار خواهد بود.

تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی