بیماری‌های دریچه ریوی
دریچه ریوی جریان خون را بین بطن راست و سرخرگ ریوی کنترل می‌کند. سرخرگ ریوی برای گرفتن اکسیژن، خون را به ریه‌ها می‌فرستد. گرچه بیماری‌های دریچه ریوی بسیار نادر می‌باشند، ولی ممکن است دریچه ریوی مبتلا به نارسایی و تنگی شود.

نارسایی دریچه ریوی
نارسایی دریچه ریوی، حالتی است که در آن مقداری خون از سرخرگ ریوی به داخل بطن راست برگشت می‌کند. معمولا نارسایی دریچه ریوی، ناشی از بیماری‌های مادرزادی دریچه یا فشارخون بالای ریوی (افزایش فشارخون ریه‌ها و سمت راست قلب) می‌باشد. نارسایی دریچه ریوی اغلب با سایر بیماری‌های مادرزادی قلب که بر سایر قسمت‌های قلب تاثیر می‌گذارند، توام است. اندوکاردیت عفونی به ندرت به دریچه ریوی آسیب می‌زند.
بسیاری از افراد مبتلا به نارسایی دریچه ریوی فاقد علایم بالینی می‌باشند. پزشک مرتبا قلب را معاینه می‌کند تا مطمئن شود که بطن راست بزرگ نشده و عضلات آن تحت کشش قرار نگرفته‌اند. احتمالاً محدودکردن فعالیت‌های جسمانی ضروری نمی‌باشد. اگر دارای دریچه‌ای هستید که از زمان تولد دارای نقصی بوده ‌است، در معرض خطر بیشتر ابتلا به اندوکاردیت عفونی قرار دارید و لذا باید قبل از برخی اعمال دندان‌پزشکی و سایر جراحی‌ها حتماً آنتی‌بیوتیک مصرف کنید (صفحه295).
اگر نارسایی دریچه ریوی شدیدتر شود، ممکن است باعث آسیب به بطن راست شود. ممکن است پس از آسیب بطن راست، علایم بالینی زیر را تجربه نمایید: تنگی نفس بویژه در طول ورزش، خستگی مفرط، درد قفسه سینه، تورم‌ ساق ‌پا. اختلال ریتم (آریتمی) نیز ممکن است رخ دهد. درباره محدودیت‌های ورزشی خود از پزشکتان سوال کنید. ممکن است برای ترمیم و یا تعویض دریچه ریوی به جراحی نیاز داشته باشید .

تنگی دریچه ریوی
تنگی دریچه ریوی حالتی است که در آن دریچه ریوی (یا سرخرگ ریوی درست پس از دریچه ریوی) باریک و تنگ می‌شود و در نتیجه جریان خون ورودی به ریه‌‌ها کاهش می‌یابد. این حالت معمولاً از زمان تولد وجود دارد و ممکن است در دوران کودکی تشدید شود و یا اینکه تا سال‌ها در فرد مبتلا مشکلی ایجاد نکند. اگر این عارضه بعدها در طول زندگی ایجاد شود، ممکن است به دلیل تب روماتیسمی، بیماری قلبی مادرزادی، یا اندوکاردیت عفونی باشد.
تنگی دریچه ریوی ممکن است بسیارخفیف و یا متوسط باشد و معمولاً علایم شدیدی ندارد. پزشک قلبتان را بطورمنظم بررسی خواهد کرد تا سریعا علایم کشیدگی عضلات بطن راست را تشخیص دهد. ممکن است لازم نباشد که فعالیت جسمانی خود را محدود کنید. ممکن است شما در معرض خطر بیشتر ابتلا به اندوکاردیت عفونی باشید لذا باید قبل از برخی اعمال دندان‌پزشکی و سایر اعمال جراحی حتماً آنتی‌بیوتیک مصرف نمایید.
اگر تنگی دریچه ریوی شدیدتر شود، ممکن است باعث بروز علایمی مانند تنگی نفس بویژه در حین ورزش کردن؛ خستگی مفرط؛ درد قفسه سینه و یا به ندرت کبودی رنگ پوست شود. تنگی شدید دریچه ریوی ممکن است باعث نارسایی مهلک بطن راست گردد. گاهی اوقات ترمیم جراحی دریچه ریوی بسیار زود هنگام یعنی در طول دوران قبل از مدرسه کودک انجام می‌شود. در یک بیمار بزرگسال، معمولاً از ترمیم بالونی دریچه برای بازکردن دریچه استفاده می‌شود و یا به ندرت تعویض دریچه با استفاده از جراحی انجام می‌گیرد .
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی