استروژن و بیماری‌های قلبی
تا قبل از یائسگی، میزان خطر ابتلای یک زن به بیماری‌های قلبی‌عروقی بسیار کمتر از مردان است، این مورد بیشتر به دلیل اثرحفاظتی هورمون زنانه استروژن می‌باشد. هرچند تأثیر استروژن کاملا شناخته نشده است، اما به نظر می‌رسد که در زنان جوان استروژن تأثیر مثبتی بر روی میزان کلسترول خون و نیز خود رگ‌های خونی دارد. زمانی‌که تولید استروژن با شروع یائسه شدن متوقف می‌شود، این اثر محافظتی استروژن از بین می‌رود. میزان خطر ابتلای زنان به بیماری‌های قلبی‌عروقی پس از یائسگی به تدریج افزایش می‌یابد تا اینکه در 65 سالگی با میزان آن در مردان برابر می‌شود.
تا سال‌ها از درمان جایگزینی هورمونی برای تخفیف علایم یائسگی برای مثال گرگرفتگی استفاده می‌شد. تحقیقات بسیاری نشان داده‌اند که هورمون درمانی درست مثل استروژنی که قبل از یائسگی در خود بدن زنان تولید می‌شد، از زنان در برابر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی و پوکی استخوان (استئوپروز) محافظت می‌نماید. هورمون درمانی ممکن است باعث افزایش میزان خطر بروز سرطان سینه و برخی از سرطان‌ها شود، ولی مزایای هورمون درمانی در اکثر زنان خیلی بیشتر از ضررهای آن می‌باشد. ولی در سال 1990 نتایج یک بررسی طولانی‌مدت که با کارآزمایی بالینی هزاران زن را مطالعه نموده بود، نشان داد که هورمون درمانی استفاده شده در این مطالعه (استروژن همراه با مدروکسی پروژسترون) از بیماری‌های قلبی‌عروقی محافظت ننموده و باعث افزایش اندک اما قابل توجه میزان خطر حمله قلبی، سکته مغزی و تشکیل لخته خون در این زنان شده است. مصرف تنهای استروژن، سبب افزایش مشابه در تشکیل لخته خون شده بود، ولی میزان حمله قلبی در زنان 60 ساله را افزایش نداده بود. با این وجود مصرف تنهای استروژن از حملات قلبی در زنان 50 ساله جلوگیری کرده بود.

هم اکنون توصیه‌های علمی شامل موارد زیر می‌باشند:
 زنان مبتلا به بیماری سرخرگ‌های کرونری نباید به منظور پیشگیری از بیماری‌های قلبی‌عروقی، از هورمون درمانی استفاده نمایند.
 هورمون درمانی نباید صرفاً برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی‌عروقی یا سکته‌های مغزی شروع شود یا ادامه یابد.
 آیا این بدین معناست که شما در طی یائسگی نباید هیچگونه درمان هورمونی را دریافت دارید؟ لزوماً نه‌خیر. این بدین معناست که شما با همکاری پزشکتان، باید میزان خطر فردی خودتان برای ابتلا به بیماری‌هایی مثل بیماری‌های قلبی‌عروقی، پوکی استخوان و سرطان را در برابر منافع انواع مختلف هورمون درمانی برآورد کنید. تحقیقات نشان داده‌اند که هورمون درمانی باعث کاهش موارد بروز شکستگی‌های استخوان‌های لگن و ستون فقرات و سرطان روده بزرگ می‌شود. کماکان از درمان جایگزینی هورمونی می‌توان برای درمان موثرگرگرفتگی، تعریق‌های شبانه و سایر علایم بالینی یائسگی استفاده نمود. اگر شما هم اکنون درمان جایگزینی هورمونی دریافت می‌کنید یا تصمیم دارید که به زودی از این نوع درمان استفاده نمایید با پزشک خود درباره عوامل خطر ابتلا به بیماری سرخرگ‌های کرونری و آزمایش‌های مورد نیاز مشورت نمایید. اگر شما استروژن تنها یا استروژن به همراه پروژستین مصرف می‌کنید با پزشک خود درباره مزایا و معایب درمان‌های غیرهورمونی موجود مشورت نمایید. 
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی