عوامل خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی در زنان 
چه چیزهایی زنان را در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی قرار می‌دهند؟ 
عوامل خطری که شما نمی‌توانید آنها را تغییر دهید عبارتند از: سن، زمان یائسگی، سابقه پزشکی خانوادگی و تأثیر حساسیت ژنتیکی در ابتلا به کلسترول بالای خون، فشارخون بالا و دیابت. با این وجود  شما می‌توانید بسیاری از جنبه‌های شیوه زندگی خود را به منظور بهبود میزان کلی سلامتی و به خصوص میزان سلامت قلبی عروقی خودتان تغییر دهید . 
 گام اول ملاقات با پزشک معالج و درخواست انجام آزمایش‌ها و بررسی‌های مورد نیاز است از قبیل:
فشارخون. با یک اندازه‌گیری ساده فشارخون  بلافاصله نتایج در اختیار شما قرار می‌گیرد.
آزمایش چربی خون. این آزمایش خونی مقادیر کلی کلسترول، LDL (کلسترول بد)، HDL (کلسترول خوب) و تری‌گلیسیرید شما را مشخص می‌کند. همچنین سایر آزمایش‌های خونی مثل هوموسیستئین و پروتئین واکنشی CRP) C )نیز ممکن است مفید باشند.
قند ناشتای خون. این آزمایش بیماری قند خون (دیابت) را تشخیص می‌دهد.
وزن و شاخص توده بدنی (BMI). چاقی به ویژه در زنان عامل خطر مهمی است. تحقیقات نشان داده‌اند که افزایش وزن زنان در دوران قبل از یائسگی برای مثال در 18 سالگی (مثل افزایش وزن آنها در طی دوره بلوغ) موجب افزایش میزان خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی در زنان می‌شود. همچنین چاقی با سایر عوامل خطر مثل دیابت و سیگارکشیدن ترکیب می شود و میزان خطر ابتلا به بیماری سرخرگ‌های کرونری را افزایش می دهد.
با دردست داشتن نتایج این بررسی‌ها، می‌توانید درباره این موارد با پزشکتان مشورت نمایید: میزان خطر فردی خودتان برای ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی و نیز اینکه چگونه می‌توانید زندگی سالم‌تر و طولانی‌تری داشته باشید. شما و پزشکتان می‌توانید از یک محاسبه‌گر میزان خطر که برای زنان تهیه شده است، استفاده نمایید و از پزشکتان سوال نمایید که کدامیک از طبقه‌بندی‌های میزان خطر، در مورد شما صدق می‌کند. این نتایج شما را از نظر میزان خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی در طبقه‌های کم خطر، با خطر متوسط، و با خطر بالا قرار می‌دهند. اگر شما درگذشته به بیماری‌هایی مثل حملۀ قلبی، سکته مغزی، دیابت یا بیماری قندخون، یا بیماری مزمن کلیوی مبتلا شده باشید، به طورخودکار در گروه با میزان خطر بالا قرار می‌گیرید. اگر شما به یک بیماری ژنتیکی در رابطه با کلسترول خون مبتلا باشید، در طبقه با میزان خطر بالا قرار می‌گیرید.
  هنگامی‌که شما میزان خطرخودتان را با همکاری پزشکتان تعیین نمایید، شما بهتر خواهید توانست در مورد برنامه‌ریزی برای پیشگیری و در صورت نیاز درمان، اقدام نمایید. برای مثال، یک زن با میزان خطر پایین ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی تنها با کمی ورزش و پیروی از یک رژیم سالم غذایی، بهبود می‌یابد. یک زن با میزان خطر متوسط ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی، ضمن پیروی از موارد ذکر شده باید توجه بیشتری به کنترل فشارخون و کلسترول خود داشته باشد، همچنین ممکن است پزشک به چنین فردی توصیه نماید که آسپیرین مصرف نماید. یک زن با میزان خطر بالای ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی، باید تغییراتی سالم در شیوه زندگی خود اعمال کند و از داروها استفاده نماید.
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی