برگردان قلبی (Cardioversion) 
 برگردان قلبی اصطلاح پزشکی برای بازگرداندن ریتم طبیعی قلب می‌باشد. برگردان قلبی را می‌توان از راه شیمیایی (توسط داروها) و یا راه الکتریکی (توسط شوک الکتریکی) انجام داد. فیبریلاسیون دهلیزی، تاکی‌کاردی بطنی و فیبریلاسیون بطنی برخی از انواع آریتمی‌ها می‌باشند که به طورشایعی توسط برگردان قلبی درمان می‌شوند. فیبریلاسیون بطنی که خطرناک‌ترین نوع آریتمی می‌باشد، تنها به وسیله شوک الکتریکی قابل درمان می‌باشد. 
اگر پزشک معالج شما تصمیم بگیرد که فیبریلاسیون دهلیزی شما را با داروهای ضدآریتمی درمان نماید، ممکن است داروهایی را برای مصرف در خانه برای شما تجویز نماید. اما ابتدا باید چندین هفته داروهای رقیق کننده خون مصرف نمایید، و یا اینکه ممکن است پزشک شما را در بیمارستان بستری کرده و در آنجا داروهای ضدآریتمی را به صورت خوراکی یا داخل وریدی تجویز نماید. در این‌صورت کادر پزشکی می‌توانند پاسخ شما به درمان را ارزیابی نموده و با استفاده از مونیتور، ریتم قلب و میزان ضربان آن را کنترل نمایند. از جمله عوامل مؤثر در این تصمیم‌گیری علایم بالینی، داروهای تجویزی توسط پزشک و وجود سایر بیماری‌های قلبی می‌باشند. 
برگردان الکتریکی قلب (که گاهی اوقات برگردان قلبی DC یا برگردان قلبی با استفاده از جریان مستقیم نیز خوانده می‌شود) در بیمارستان انجام خواهد شد. در این روش یک جریان الکتریکی سینکرونیزه (همگام) از طریق پدهایی جریان می‌یابند که به دیواره قفسه سینه وصل شده‌اند و اجازه عبور این جریان به قلب را می‌دهند. این شوک باعث می‌شود که تمام سلول‌های قلبی شما به صورت هم‌زمان منقبض شوند و بدین ترتیب پیام‌‌های الکتریکی غیرطبیعی متوقف می‌شوند بدون اینکه هیچ آسیبی به قلب برسد. سپس قلب به ضربان طبیعی خود برمی‌گردد. 

برگردان قلبی الکتریکی چگونه انجام می‌شود؟
پیش از انجام برگردان قلبی،‌ پزشک ممکن است برخی رقیق‌کننده‌های خون مثل وارفارین را به مدت 3 تا 4 هفته قبل از عمل به منظور کاهش میزان خطر تشکیل لخته خون، تجویز نماید. 
درصورت مصرف داروهای دیگر، حتماً آنها را به پزشک خود اطلاع دهید. شب قبل از عمل، از خوردن و آشامیدن پرهیز نمایید. همچنین از استعمال کرم‌ها و لوسیون‌های پوستی بر روی سینه و پشت خود، خوداری نمایید. چرا که این مواد ممکن است با کار دستگاه برگردان قلبی تداخل ایجاد نمایند. در بیمارستان به شما یک داروی آرام‌بخش داخل وریدی، اغلب توسط یک متخصص بی‌هوشی تجویز می‌شود.               
پزشک پدهای (پایانه‌های) دستگاه برگردان قلبی را بر روی قفسه سینه و پشت شما در همان طرف قلب قرار می‌دهد. این پدها به یک دفیبریلاتور خارجی وصل می‌شوند. بدین ترتیب ریتم قلب شما کنترل و تنظیم می‌شود. 
وقتیکه به خواب بروید به شما شوک الکتریکی داده خواهد شد و جریان الکتریکی از قلب شما عبور خواهد کرد. اگر شوک نخست، ریتم قلب را طبیعی نکند، پزشک به تدریج میزان جریان الکتریکی (شوک) را افزایش می‌دهد. 
پس از عمل شما بدون هیچ خاطره‌ای از آن به سرعت به هوش خواهید آمد. ممکن است کمی احساس ناراحتی در سینه یا تحریک پوستی در محل قرارگیری پدها داشته باشید. ممکن است قادر باشید که یک ساعت پس از عمل به‌خانه‌تان بروید. از فردی بخواهید که شما را تا خانه‌تان همراهی کند. از رانندگی و تصمیم‌گیری‌های مهم تا پایان روز خودداری نمایید تا اثرات داروهای بی‌هوشی به طورکامل از بین بروند. شما باید به مصرف وارفارین ادامه دهید تا زمانیکه پزشک مصرف آن را قطع نماید. با آزمایش‌های دوره‌ای خون (PT, INR) باید میزان اثر وارفارین را بررسی نمایید. 
برگردان قلبی الکتریکی در حدود 90 درصد مواقع، ریتم طبیعی را به قلب باز می‌گرداند. در حدود نیمی از افرادیکه تحت این درمان قرار گرفته‌اند، در طول یک سال بیماریشان عود می‌کند، در این‌صورت این عمل باید دوباره تکرار شود. 
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی