استراحت کردن و خوابیدن 
بسیاری از افراد مبتلا به نارسایی قلبی دچار خستگی‌های مفرط می‌شوند که با فعالیت‌های معمولی آنها تداخل می‌کند. همچنین ممکن است خستگی نشانه‌ای از بدتر شدن نارسایی قلب باشد. می‌توانید از فعالیت‌های بیش از حد اجتناب کرده و تاثیر خستگی را با روش‌های مختلفی کاهش دهید: 
   •  در طول روز چرتی بزنید و استراحت کوتاهی کنید. خود را بیش از حد خسته نکنید. برای خواب شبانه خود، برنامه‌ریزی کنید و به آن وفادار باشید. 
   • بین فعالیت‌های استرس‌زای خود فاصله بگذارید و بین آنها استراحت بکنید. در طول فعالیت‌های روزمره خود، برنامه‌های مفرح و نشاط‌آوری را در نظر بگیرید و از اوقات خود بهترین لذت را ببرید. 
 • زیاد سخت نگیرید، عجله نکنید. از فعالیت‌های شتاب‌دار خودداری کنید. 
 • با کارهای ساده‌ای می‌توانید انرژی خود را ذخیره کنید: در هنگام دوش گرفتن در حمام و عوض کردن لباس برای رفتن به بیرون بنشینید، در طول آماده کردن غذا بنشیند؛ کارهای خود را گروه‌بندی نموده و طوری برنامه‌ریزی نماییدکه برای هر کاری مرتب طبقات ساختمان را بالا و پایین نروید. 
  • از ورزش‌های شدید در روزهای بسیار سرد یا بسیارگرم یا بلافاصله بعد از غذا خوردن بپرهیزید. 
  • از کمک گرفتن از دوستان و اقوام خود خجالت نکشید. خیلی از افراد از کمک کردن به شما خوشحال خواهند شد. 
  • اگر دیدید که خستگی شما دایما بدتر می‌شود، با پزشک خود تماس بگیرید. 
ممکن است به علت مشکلات تنفسی، خواب راحتی نداشته باشید. برای یک خواب بهتر شبانه، سر و شانه‌های خود را روی بالش بگذارید یا حتی سعی کنید در حالت نشسته بخوابید. اگر داروها باعث می‌شوند که در طول شب مدام از دستشویی استفاده کنید، درباره تنظیم مقدار (دوز) مصرفی آنها یا تغییر زمان مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید. 
بیشتر افراد مبتلا به نارسایی قلبی برای کسب بهترین نتایج، به ترکیبی از داروها نیازخواهند داشت. به منظور کاهش عوارض جانبی، ممکن است در وهله نخست پزشک دارویی با مقدار (دوز) اندک تجویز کند اما سپس به تدریج دوز آن را در طولانی‌مدت به مقدار مناسب افزایش دهد. باید همواره دارو‌هایتان را مطابق با مقدار تجویز شده مصرف نمایید. حتی اگر احساس کنید که در حال بهبودی هستید، نباید این روند را ترک کنید. باید چند روز قبل از اتمام داروهایتان،  نسبت به تهیه یا خرید داروهای جدید اقدام کنید به این ترتیب دیگر هرگز وعده‌های مصرف داروی خود را از دست نمی‌دهید. اگر با خوردن داروها بدتر ‌شده یا در متوجه تغییراتی در علایم ‌بالینی خود شده‌اید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. شاید بتوان دوز دارو را تغییر داد، داروی دیگری مصرف نمود و یا این که این علایم بالینی را با روش دیگری کنترل نمود. 
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی