کوآنیزم Q10
کوآنزیم Q10 یا coQ10 یا «یوبی کوئی نون» یک ماده شبه ویتامینی است که به صورت طبیعی در هر سلول بدن وجود دارد. این ماده در واکنشهای بیوشیمیایی که منجر به تولید انرژی میشوند، دخالت میکند. این ماده یک آنتیاکسیدان است یعنی از سلولها در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکند. رادیکالهای آزاد محصولات جانبی مضر ناشی از فعالیت سلولی می باشند . کوآنزیم Q10 به صورت یک مکمل غذایی فروخته میشود و همچنین در غذاهایی مانند گوشت احشاء، گوشت، ساردین، روغن سویا و بادام زمینی یافت میشود.
برخی تحقیقات حاکی از آنند که افراد مبتلا به نارسایی احتقانی قلب دارای سطوح اندکی از کوآنزیم Q10 هستند و از دریافت آن از طریق مکملهای غذایی بهره میبرند. به افراد دچار این عارضه علاوه بر داروهای معمولی، کوآنزیم Q10 نیز داده شد، بنابراین گفتن اینکه کدام یک از این دو درمان موثر بوده، دشوار است. با این حال در تحقیق بهتر طراحی شده کوچک دیگری مشخص شد که افراد دچار نارسایی احتقانی قلب، از مصرف کوآنزیم Q10 سودی نمیبرند. هم اکنون انجمنهای پزشکی قلب معتقدند که بدون انجام تحقیقات بیشتر نمیتوان کوآنزیمQ10 را بهعنوان یک درمان موثر برای نارسایی احتقانی قلب توصیه نمود.
تاکنون هیچ عارضه جانبی مضری از مصرف CoQ10گزارش نشده است. کوآنزیم Q10 ممکن است با داروی وارفارین تداخل کند، لذا اگر وارفارین میخورید، قبل از مصرف کوآنزیم Q10 با پزشک خود مشورت کنید.
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی
|