نکاتی در رابطه با مصرف دارو 
اگر مبتلا به بیماری‌های قلبی باشید، ممکن است شما هم زمان داروهای زیادی را با هم مصرف کنید. تهیه مداوم داروها و رعایت درست برنامه‌های زمانی مصرف داروها اغلب دشوار است، اما باید توجه داشت که مصرف بسیاردقیق و سرموقع این داروها از اهمیت حیاتی برخوردار است. در این قسمت به نکاتی اشاره می‌شود که به شما و اعضای خانواده‌تان در سازمان‌دهی و تنظیم مصرف مرتب داروها کمک نماید:
  •  یک وسیله برای سازمان‌دهی مصرف قرص بخرید (این وسیله در بیشتر داروخانه‌ها وجود دارد). این وسیله یک جعبه قرص است که دارای خانه‌هایی برای روزهای هفته و ساعات مختلف روز است. در آغاز هر هفته، جعبه را با دقت پر کنید، یا از فردی بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد، بطوریکه در زمان نیاز به مصرف، داروها آماده باشند. همیشه جعبه قرص را در یک جای دم دستی مشخص برای مثال بر روی میز غذاخوری بگذارید.
•  با کمک یک پزشک یا پرستار، یک جدول دارویی رسم کنید  و تمام داروهای مصرفی، دوز (مقدار) آنها و زمان مصرف روزانه‌شان و نیز روزهایی از هفته که باید آنها مصرف شوند را در آن درج کنید. جدول را در یک جای مشخص مثلا پشت درب کابینت داروها بچسبانید و یک کپی از آن را برای پر کردن اطلاعات مورد نیاز جعبه قرص تهیه کنید. اگر انجام این کار برای شما دشوار است، از یکی از دوستان یا اعضای خانواده‌تان بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد و با تغییر دستور مصرف و نوع داروها این لیست را برای شما به روز نماید. در تمام ویزیت‌های پزشکی این لیست را همراه خود داشته باشید.
•  از پزشک یا دکتر داروساز بخواهید که اطلاعات مربوط به داروهای مصرفی را برای شما شرح دهد. این اطلاعات را در جایی قرار دهید که شما و تمام اعضای خانواده‌تان به آنها دسترسی داشته باشید.
•   از پرسیدن برخی سوالات در مورد علت مصرف داروها و نحوه تاثیر آنها بر سلامتی خودتان خجالت نکشید. اگر جواب‌ها را متوجه نمی شوید از یکی از دوستان یا اعضای خود خانواده بخواهید که همراه شما با پزشک گفتگو نماید.
•  یک روند ثابت برای مصرف داروهای روزانه خودتان ایجاد کنید. اگر مشکلی در مورد زمان مصرف داروهایتان دارید حتما این مورد را با پزشکتان در میان بگذارید (برای مثال ممکن است جهت عدم تداخل با برنامه خواب یا زمان فعالیت‌هایتان بخواهید که زمان مصرف داروهای ادرارآور را تغییر بدهید).
•  اگر مصرف یک دوز دارو را فراموش کردید برای جبران آن در نوبت بعدی دو دوز دارو را با هم نخورید. با این حال به محض یادآوری در صورتی که مدت زیادی به مصرف دوز بعدی باقی مانده باشد، دوز فراموش شده دارو را مصرف کنید.
•  اگر دو ساعت یا کمتر به زمان مصرف دوز بعدی باقی مانده باشد، دوز فراموش شده را رها کرده و دوز بعدی را سروقتش بخورید. دستورالعمل نحوه صحیح مصرف دوزهای فراموش شده داروها را از پزشکتان بپرسید.
•  اگر عوارض جانبی نامطلوب در شما دیده شد، مصرف داروها را متوقف نکنید. بلافاصله با پزشکتان تماس گرفته و از او بپرسید که آیا می توان در نوع یا مقدار مصرف داروها تغییری داد. برخی عوارض جانبی بعد از سپری شدن مدتی از مصرف دارو خود به خود از بین می‌روند.
•  مصرف هرگونه داروی دیگری از جمله مکمل‌های غذایی و داروهای بدون نسخه را حتما با پزشک خود در میان بگذارید. بسیاری از داروها با یکدیگر تداخل می‌کنند.
•  اگر از نظر شما داروها گران می‌باشند و در پرداخت هزینه داروها مشکل دارید، با پزشک خودتان در این مورد مشورت نمایید. ممکن است داروهای مشابه ارزان قیمتی وجود داشته باشند.
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی