بازتوانی بعد از سکته مغزی
در ماه نخست پس از سکته مغزی یا کمی پس از ماه اول، فرد بیمار ممکن است بطور خود بخودی بسیاری از تواناییهای از دست رفته خود را بازیابد. اثرات سکته مغزی اغلب باعث می‌شوند که شما جنبه‌های مختلف زندگی خود را تغییر داده یا اصلاح کنید. استفاده از برنامه‌های بازتوانی برای رسیدن به یک زندگی فعال و رضایت‌بخش، بسیار ارزشمند است. بازتوانی به معنای بازگرداندن کامل اثرات سکته مغزی نبوده و هدف از آن کمک به شما برای مستقل و فعال بودن تا حد امکان می‌باشد. حتی کوچکترین بهبودی و پیشرفت، ممکن است تاثیر زیادی درکیفیت زندگی و استقلال شما داشته باشد. داشتن یک نگرش مثبت و مجذوب کننده ، همراه با حمایت کردن خانواده و دوستان تاثیر بسزایی در بهبودی دارد. 
به محض تثبیت شدن وضعیت پزشکی، بازتوانی شروع می‌شود. در حالیکه هنوز در بیمارستان بستری می‌باشید، کارکنان پزشکی برای بهبود وضعیت جسمانی شما و جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند زخم بستر، سفت شدن مفاصل، افتادن، پنومونی و... بازتوانی را شروع می‌کنند. ممکن است این مشکلات به علت بستری طولانی مدت ایجاد شوند. به همراه اعضای خانواده خود با پزشک و سایر کارکنان پزشکی درباره اینکه کجا می‌توانید خدمات بازتوانی پس از سکته مغزی را دریافت کنید، صحبت کنید. ممکن است پزشک پیشنهاد کند که مدتی را در بخش بازتوانی مراکز درمانی بگذرانید تا برخی از خدمات مشابه بیمارستان، به شکل راحت‌تر و دلپذیرتری به شما ارایه گردد. در صورتیکه سکته مغزی آسیب‌های بسیار گسترده‌ای به شما وارد آورده باشد، استفاده دراز مدت از این خدمات برای شما ضروری است. کمک گرفتن از مراکز تامین کننده سلامتی در منزل که پرستارهای خانگی را اعزام می‌کنند، ممکن است شما را قادر به بازگشت سریع‌تر به فعالیت‌های طبیعی در خانه‌تان نماید. ممکن است انواع دیگری از درمان‌ها به شکل خدمات سرپایی در بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها در دسترس قرار بگیرند. 
پزشکتان می‌تواند تیمی از متخصصان را برای کمک به شما بسیج نماید و انواع خاصی از بازتوانی‌های مورد نیاز شما را ارایه نماید. ممکن است برای به دست آوردن توانایی و چیره شدن بر ضعف‌های بوجود آمده، کارکردن در حوزه‌هایی ضروری باشد که پیش از این شما حتی فکرش را هم نمی‌کردید:
•   مهارت‌های مراقبت از خود نظیر غذا خوردن، لباس پوشیدن و حمام کردن.
•  مهارت‌های حرکتی مانند استفاده از واکر و یا ویل‌چیر(صندلی چرخدار).
•  مهارت‌های کلامی و گفتاری.
•  تکنیک‌های تقویت حافظه و حل مشکل.
•  مهارت‌های اجتماعی برای تعامل با مددکاران و سایر افراد.
ممکن است شما به خدمات تخصصی کارشناسان بازتوانی سکته‌های مغزی، کارشناسان فیزیوتراپی، کارشناسان کاردرمانی، کارشناسان گفتاردرمانی، کارشناسان شنوایی سنجی، کارشناسان امور تفریحی و متخصصان تغذیه نیاز داشته باشید. روان‌شناسان یا روان‌پزشکان، مددکاران اجتماعی، مشاوران شغلی و مشاوران خانواده می‌توانند به شما و اعضای خانواده‌تان در مورد کار و زندگی خانوادگی‌تان کمک کنند. 
همسر و اعضای خانواده شما نقشی کلیدی در برنامه بازتوانی شما ایفا می‌کنند. خانواده شما باید بفهمند که چه اتفاقی برای شما رخ داده است و اینکه این ناتوانی چگونه می‌تواند زندگی شما را تغییر بدهد. شما به همراه همسر و اعضای خانواده‌تان قادر خواهید بود که به بهترین نحو با شرایط موجود کنار بیایید. کسب اطلاعات لازم، دانستن اینکه چه چیزی مورد انتظار است و دانستن اینکه کجا می‌توان برای کمک گرفتن مراجعه نمود، برای شما و خانواده‌تان ضروری می‌باشد. پزشک و پرستار مخصوص شما می‌توانند شما را نزد گروه‌های حمایت‌ کننده از مبتلایان سکته‌های مغزی معرفی کنند و در آن‌جا شما با افرادی ارتباط برقرار می‌نمایید که مشکلاتی همانند مشکلات شما دارند. 
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی