اسکن MUGA
اسکن MUGA یک روش بررسی منابع خونی قلب می‌باشد (درطول استراحت، ورزش یا هردو). این بررسی چگونگی پمپاژ خون توسط قلب را نشان می‌دهد و به این سوال که آیا قلب ناکارآیی سرخرگ‌های کرونری مسدود شده را جبران می‌کند یا خیر، پاسخ می‌دهد. این اسکن همچنین کسر جهشی(EF)  را با دقت بسیار بالایی اندازه‌گیری می‌کند. معمولا کسر جهشی (EF) در حین ورزش افزایش می‌یابد.

نحوه انجام تست

چنانچه باید تنها یک اسکن MUGA در حالت استراحت انجام شود، نیازی به آمادگی قبل از بررسی وجود ندارد. باید با پزشک خود مشورت نمایید که آیا یکی دو روز قبل از انجام بررسی باید داروهای مصرفی قلب را قطع کنید یا خیر؟ اگر لازم باشد که تست MUGA در حال ورزش نیز انجام شود، نباید از شب قبل از انجام بررسی چیزی به غیر از آب بخورید. بسته به وسعت بررسی، تست 2 تا 4 ساعت طول می‌کشد. برای انجام این بررسی معمولا از شما خواسته می‌شود که لباس بیمارستانی بپوشید و سپس تکنسین الکترودها را به سینه شما وصل خواهد کرد. الکترودها از طرف دیگر به یک رایانه تصویربرداری هسته‌ای وصل می‌باشند. سپس تکنسین مقدار مشخصی از خون شما را می‌کشد و آن را با ماده ردیاب رادیواکتیو مخلوط می‌کند. حدود ده دقیقه بعد، او خون مخلوط شده را به بدن شما برمی‌گرداند. سپس شما بر روی یک میز دراز می‌کشید و تکنسین تعدادی عکس از قلب شما با دوربین گاما می‌گیرد. اگر تنها باید تست MUGA در حالت استراحت صورت گیرد، در اینجا بررسی تمام شده و می‌توانید به منزلتان بروید.
اگر قرار است که تست MUGA را در حالت ورزشی نیز انجام دهید، شما را به میز دیگری می‌برند که در قسمت پایه دارای پدال‌هایی می‌باشد. در حالیکه بر روی میز دراز کشیده‌اید، باید پدال‌ها را رکاب بزنید و به تدریج سرعت آن را زیاد کنید. باید آن قدر به این ورزش ادامه دهید تا خسته شوید. شما در تمام طول بررسی، تحت کنترل خواهید بود.
بعد از اتمام MUGA، احساس خستگی خواهید کرد، اما می‌توانید به سرکارهای معمولی خودتان بازگردید. ماده رادیواکتیو به شما که بی خطر است، ظرف مدت دو تا سه روز از بدن شما دفع می‌شود. این بررسی نباید در طی دوران حاملگی انجام شود.

نحوه تفسیر نتایج
نتایج کامل بررسی شما ظرف مدت چند روز آماده خواهد شد. علاوه بر تصاویر تهیه شده، رایانه همچنین اندازه و شکل بطن‌های شما و نیز میزان خون موجود در آنها را محاسبه می‌کند. یک کسر جهشی(EF)  اندک ممکن است ناشی از انسداد سرخرگ‌های کرونری یا بیماری عضلانی قلب باشد.

تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی