درد قفسه سینه
بیشتر مردم درد قفسه سینه را از جمله علایمی نام می‌برند که همراهی نزدیکی با بروز حمله قلبی دارد. اما اغلب اوقات علایمی که فرد در اثر انسداد سرخرگ‌های کرونری تجربه می‌کند، بصورت دردهای شدید و آزارنده نمی‌باشند. افرادیکه دچار حمله قلبی شده‌اند، می‌گویند که احساسی که در حین این حملات داشته‌اند، درد نبوده است بلکه یک احساس ناراحتی مثل فشرده شدن یا فشار بوده است (آنژین صدری را در صفحه244 ملاحظه بفرمایید). یک واقعیت تا حدی گیج‌کننده و مبهم این است که دردقفسه‌سینه ممکن است ناشی از بیماری‌های قلبی به غیر ازحمله قلبی باشد و نیز ممکن است نتیجه بیماری‌های غیرقلبی نظیر بیماری‌های کیسه صفرا، اختلال عضلانی یا مشکل گوارشی باشد. مهمترین مشخصه متمایزکننده درد ناشی از بیماری سرخرگ‌های کرونری از سایر دردها، شاید ارتباط آن با استرس‌های جسمی و روانی باشد که اغلب در این نوع استرس‌ها نیاز قلب به اکسیژن افزایش می‌یابد که اگر بدون پاسخ باقی بماند موجب ایجاد درد قفسه سینه می‌شود. باید به درد سینه‌هایی که در حین خواب و استراحت رخ می‌دهند بلافاصله رسیدگی پزشکی کرد، بویژه در افرادیکه دارای عوامل خطر حملات قلبی می‌باشند. ممکن است اولین درد سینه، نشانه بروز حمله قلبی محتمل‌الوقوع باشد، لذا در رفتن به نزد پزشک به هیچ وجه درنگ نکنید.  
 بنا به دلایلی که هنوز کاملا روشن نشده‌اند، بیشتر زنان مبتلا به بیماری‌های قلبی، علایمی غیر از درد قفسه سینه مثل تنگی نفس، سو هاضمه و یا خستگی را تجربه می‌کنند و این امر تشخیص حمله قلبی در زنان را دشوارتر می‌سازد. افراد مبتلا به دیابت (بیماری قند خون) نیز ممکن است درد معمولی قفسه سینه را تجربه نکنند. برخی افراد ممکن است در فک یا بازوهای خود احساس درد نمایند که این دردها در آنها معادل درد قفسه سینه (یعنی نشانه‌ای مبنی بر بروز حمله قلبی) می‌باشد. اگر پیش از این، علایم حملات قلبی را تجربه کرده باشید، نکته مهمی که باید بدانید تشخیص این علایم در زمان رخ دادن آنها است، تا بی‌درنگ اقدامات مورد نیاز را انجام دهید.
نوعی از درد سینه مرتبط با بیماری قلبی، ممکن است ناشی از التهاب سطح خارجی قلب یعنی لایه پریکاردیوم باشد. درست مانند التهاب در سایر نقاط بدن، پریکارد ملتهب نیز متورم می‌شود و باعث اعمال فشار بر پایانه‌های عصبی می‌شود که این امر ممکن است منجر به بروز درد در هنگام نفس کشیدن، خم شدن به جلو یا دراز کشیدن شود. درست است که تمام دردهای قفسه‌سینه نشان دهنده حمله قلبی نمی‌باشند، ولی همیشه باید در صورت ادامه درد قفسه سینه برای بیش از 5 دقیقه، از مرکز فوریت‌های پزشکی کمک بگیرید. قطعا رعایت ایمنی و احتیاط، بسیار بهتر از پشیمانی احتمالی است.

تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی

 A