مهارکننده‌های2-COXو بیماری‌های قلبی
بسیاری از افراد دچار درد ناشی از التهاب مفاصل (آرتریت)، به منظور تسکین درد خود، گروهی از داروها به نام مهارکننده‌های 2-COX را مصرف می‌کنند. مهارکننده‌های 2-COX درد و التهاب را کاهش می‌دهند و نسبت به سایر داروهای ضدالتهابی (مانند آسپرین) آسیب کمتری به معده می‌رسانند.
به تازگی «روفکوکسیب» یکی از پرفروش‌ترین مهارکننده‌های 2-COX از بازارها جمع‌آوری شد. چون مطالعات نشان دادند که این دارو خطر بروز حمله قلبی و سکته مغزی را در برخی از افراد افزایش می‌دهد. تحقیقات بسیاری نشان داده‌اند که مهارکننده‌های2-COX بر دستگاه قلبی عروقی تاثیر منفی می‌گذارند. تمامی مهارکننده‌های 2-COX با دقت بسیار از نظر تاثیرشان بر روی قلب دوباره ارزیابی شدند، چرا که هنوز این بحث وجود دارد که آیا تنها برخی از داروهای این گروه در ایجاد خطر حمله قلبی و سکته مغزی نقش دارند یا تمامی آنها؟
«والدکوکسیب» داوطلبانه توسط سازنده‌اش از بازار جمع‌آوری شد و «سلکوکسیب» همراه با یک هشدار قوی مبنی بر احتمال آسیب قلبی در بازار باقی ماند. اگر زمانی یکی از این گروه داروها برای شما تجویز گردید، درباره نحوه تسکین درد با حداقل خطر برای معده و احتمال بروز مشکلات قلبی، با پزشک خود صحبت کنید. در برخی افراد (مثلا افرادیکه دارای التهاب مفصلی بسیار شدید هستند و فاقد عوامل خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی می‌باشند) مزایای این داروها ممکن است نسبت به خطرات آنها بیشتر باشد، ولی با این حال با پزشک خود مشورت کنید.
درحالیکه کماکان مراقب معده خود میباشید، شاید لازم باشد که داروهای دیگری را نیز برای تسکین درد خود امتحان کنید. همچنین ممکن است از روش‌های غیردارویی نظیر پتوهای‌حرارتی، بسته‌های یخ، فیزیوتراپی، طب سوزنی یا ماساژ نیز استفاده کنید. اگر سابقه پزشکی ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت یا فشارخون بالا را ندارید، به ویژه اگر کمتر از 60 سال دارید، ممکن است بتوانید از یک مهارکننده 2-COX دیگر استفاده کنید. اگر بیش از 60 سال دارید، شاید بهتر باشد که از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) استفاده نکنید، چون خطر بیماری قلبی و سکته مغزی با افزایش سن بالا می‌رود.
برخی پزشکان در صورت مصرف NSAID ها یا مهارکننده‌های 2-COX اندازه‌گیری فشارخون حداقل ماهی یکبار را توصیه می‌کنند. اگر فشار خونتان ناگهانی بالا می‌رود، یا اگر مچ پاهایتان باد کرده‌اند، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. برخی بیماران با مصرف «گلوکوزآمین کوندرویتین» که یک مکمل غذایی است تسکین یافته‌اند، اما هیچ دلیل پزشکی مبنی بر نحوه فعالیت آن یافت نشده است.
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه - متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی