مهارکننده‌های ACE

مهارکننده‌های ACE (آنزیم مبدل آنژیوتانسین) گروهی از داروها می‌باشند که به شکلی رایج برای درمان فشارخون‌بالا تجویز می‌شوند و امروزه بسیاری از افراد پس از حمله قلبی به منظور بهبود عملکرد قلب این داروها را مصرف می‌نمایند. بعد از یک حمله قلبی، بخشی از عضلات قلب دچار آسیب شده و ضعیف می‌شوند و ممکن است به تدریج بر میزان ضعف آنها افزوده شود. مهارکننده‌هایACE با کاستن از حجم کار قلب و شل کردن سرخرگ‌ها، روند ضعیف شدن قلب را کند می‌نمایند.
مهارکننده‌های ACE به عنوان گروهی از داروهای ضدفشارخون، از حجم کار قلب که در اثر افزایش فشارخون به وجود می‌آید، می‌کاهند و از آسیب دیدگی رگ‌های خونی قلب، مغز و کلیه‌ها پیشگیری می‌کنند. کنترل فشارخون بالا از احتمال بروز سکته مغزی، نارسایی قلبی، نارسایی کلیوی و حمله قلبی می‌کاهد.
به نظر می‌رسد که مهارکننده‌های ACE از طریق مهارکردن یک آنزیم در بدن که به تولید آنژیوتانسین کمک می‌کند کار خود را انجام می‌دهند. آنژیوتانسین ماده‌ای است که باعث انقباض رگ‌های خونی می‌شود. با جلوگیری از این فرآیند، این داروها باعث شل شدن رگهای‌خونی، اتساع رگ‌ها، کاهش فشارخون و کاهش حجم کار قلب می‌شوند.
اگر بعد از بروز یک حمله قلبی، پزشک برای شما مهارکننده‌هایACE را تجویز نماید، ممکن است لازم باشد تا آخر عمر از این داروها استفاده کنید. این داروها همچنین فشارخون را کنترل می‌کنند و از فعالیت کلیه در افراد مبتلا به دیابت (بیماری قند خون) محافظت می‌کنند.
مهارکننده‌های ACE باعث افزایش سطح پتاسیم خون می‌شوند، لذا اگر از پتاسیم، جایگزین‌های نمک (که اغلب حاوی پتاسیم می‌باشند) و یا شیر کم-نمک (که باعث افزایش سطح پتاسیم می‌شود) استفاده می‌کنید، حتماً این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. درباره هرگونه داروی مصرفی دیگر و نیز قبل از مصرف هرگونه داروی بدون نسخه یا مکمل، با پزشک خود مشورت کنید. برخی از عوارض جانبی مصرف مهارکننده‌های ACE عبارتند از سرگیجه، سبکی سر، غش ، راش‌های پوستی، تب و درد مفاصل. اگر دچار هر یک از این عوارض یا سایر موارد بشوید، به سرعت به پزشک خود اطلاع دهید. سطح بالای پتاسیم اغلب فاقد علایم بوده یا دارای علایم غیراختصاصی مانند حالت تهوع، ضعف، بیقراری، تپش قلب، ضربان نامنظم قلب، یا یک نبض ضعیف و یا آهسته می‌باشد. در صورت احساس هر یک از این موارد بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. با این‌حال چون سطوح بالای پتاسیم معمولاً باعث بروز برخی از علایم بسیار خطرناک می‌شوند، لذا ممکن است پزشک بصورت دوره‌ای سطح پتاسیم خون شما را بررسی کند. در این قسمت نام ژنریک برخی از مهارکننده‌هایACE که زیاد تجویز می‌شوند ذکر می‌شود: کاپتوپریل، انالاپریل، بنازپریل، انالاپریلات، فوزینوپریل، لیزینوپریل، پریندوپریل، کینوپریل، رامی‌پریل و تراندولاپریل.
ممکن است مهارکننده‌های‌گیرنده‌آنژیوتانسین-2(ARBs) تجویز شوند. ARBها با مهارکنندهایACE فرق می‌کنند. بطوریکه ARBها به جای مهارکردن آنژیوتانسین در مرحله نخست، جلوی تاثیر آنژیوتانسین را می‌گیرند.

تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه - متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی