سطح LDL
LDL کلسترول بد است که ممکن است به آهستگی در پلاک‌های سرخرگ‌ها رسوب می‌کند. اگر بخواهیم تنها یک شاخص لیپیدی را به عنوان شاخص خطر بیماری قلبی‌عروقی انتخاب کنیم، LDL مهمترین شاخص می‌باشد. مقادیر کمتر از mg/dl 100مطلوب تلقی می‌شوند. البته اگر سایر عوامل خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی تحت کنترل باشند، ضرورتی برای پایین نگاه داشتن سطح LDL وجود ندارد. در صورت ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی نیز بهتر است سطح LDL پایین‌تر ازmg/dl 70 نگه داشته شود.
البته شما در مورد مقادیر LDL خود با توجه به سایر جنبه‌های سلامت قلبی‌عروقی و سایر عوامل خطر، باید با پزشکتان صحبت کنید. بیماریهایی که سبب افزایش میزان خطر می‌شوند شامل فشارخون‌بالا (mmHg 120/80 یا بیشتر) یا مصرف داروهای‌ ضد‌فشارخون، ابتلا به سایر بیماری‌های عروقی، ابتلا به دیابت نوع 2 (گلوکز ناشتای خون mg/dl 126 یا بیشتر حداقل در 2 مرتبه اندازه‌گیری) یا سابقه حمله قلبی می‌شوند.

سایر عوامل خطر عبارتند از:

• استعمال سیگار یا تماس طولانی مدت با دود سیگار افراد دیگر.
• سطح HDL کمتر از  mg/dl 40.
• سابقه خانوادگی بیماری قلبی زودرس (بیماری قلبی در پدر یا برادر قبل از 55 سالگی یا در مادر یا خواهر قبل از 65 سالگی).
• سن (45 سال یا بیشتر در مردان، 55 سال یا بیشتر یا یائسگی در زنان).
• یائسگی در هرسنی.
• زندگی غیرفعال و بدون تحرک.
اولین قدم برای کاهش سطح LDL، پیروی از یک رژیم غذایی حاوی مقادیر کمتری از چربی اشباع، چربی ترانس و کلسترول و سرشار از فیبر می‌باشد (مطالب زیر را بخوانید و به صفحات59-55 رجوع کنید).
همچنین افراد دارای اضافه‌وزن، نیاز به کاهش وزن و افزایش میزان فعالیت دارند.
 اگر سطح LDL بسیار بالا باشد ممکن است علاوه بر تغییرات سالم در شیوه‌ زندگی استفاده از درمان دارویی نیز ضروری باشد. تغییرات سالم در شیوه زندگی به یک زمان طولانی جهت بهبود سطح LDL و بهینه‌سازی وضعیت قلبی‌عروقی نیاز دارد. اگر تغییرات سالم در شیوه ‌زندگی قادر نباشند که سطح LDL را به محدوده طبیعی بازگردانند، ممکن است پزشک دارو تجویز نماید . در بیشتر افراد استفاده توام از داروهای کاهش‌دهنده کلسترول و نیز تغییرات سالم در شیوه زندگی می‌توانند سطح LDL را کاهش دهند.

تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی