سطح HDL
HDL (یا همان کلسترول خوب) در سطوح بالا سبب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی میشود. بیماران با سطح پایین HDL در معرض افزایشخطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی هستند. سطح متوسط HDL در مردان بین mg/dl 50-40 است در حالی که در زنان بهطور میانگین مقادیرHDL بیشتر بوده و مابین mg/dl 60-50 میباشد. هورمون استروژن زنانه سبب افزایش سطح HDL میشود. پس از یائسگی سطح HDL در زنان ممکن است کاهش یابد و در نتیجه خطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی افزایش مییابد. در مردان و زنان مقادیر کمتر از mg/dl 40 پایین در نظر گرفته میشوند. افرادیکه مبتلا به اضافهوزن بوده و یا از لحاظ جسمانی غیرفعال میباشند، میزان HDL پایینتری دارند.
اگر مقادیر HDL پایین باشد پزشک ممکن است به ورزش بیشتر توصیه کند، وزن خود را در صورتیکه اضافهوزن دارید یا چاق هستید کاهش دهید، و اگر سیگاری میباشید آن را ترک کنید. گرچه درمان کلسترول بالا بطورمعمول متمرکز برکاهش کلسترول LDL میباشد، اما امروزه پزشکان تأکید خود را بر روی افزایش HDL بیشتر کردهاند. یک راهبرد کلیدی برای افزایش کلسترول HDL، مصرف بیشتر ماهی و مصرف کمتر گوشت قرمز میباشد. همچنین مصرف روغن ماهی امگا 3 سبب کاهش تریگلیسرید و افزایش HDL میشود.
نسبت کلسترول کلی به HDL در مقایسه با مقدارکلسترول کلی، شاخص معنیدار و بهتری برای بررسی میزان خطر است. این امر بدین دلیل است که کلسترول کلی طبیعی کمتر از mg/dl 200 در صورت همراهی با کاهش سطح HDL، ممکن است موجب افزایش میزان خطر شود. برای محاسبه این نسبت مقدار کلسترول کلی بر مقدار HDL تقسیم میشود. عدد بیش از 5 نشاندهنده افزایش میزان خطر میباشد. هرچه این نسبت کمتر باشد میزان خطر بیماری قلبی کاهش مییابد. سعی کنید این نسبت را به حدود 1 تا 4 کاهش دهید.
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی