چربی‌هایی که کلسترول خون را افزایش می‌دهند
دو نوع چربی در افزایش کلسترول خون دخالت دارند: چربی اشباع و چربی ترانس. اگر سطح کلسترول خون بالا باشد، براساس رهنمودهای حال حاضر باید مصرف چربی اشباع و چربی ترانس رویهمرفته کمتر از 7 درصد کل کالری مصرفی روزانه باشد.
چربی‌های اشباع که بدن شما جهت ساختن کلسترول LDL یا "کلسترول بد" از آن‌ها استفاده می‌کند، بطور عمده از غذاهایی با منشاء حیوانی تأمین می‌شوند. گوشت گوسفند، گوساله و محصولات لبنی طبیعی مثل کره، خامه، شیر و پنیر همگی حاوی مقادیر بالایی از چربی اشباع هستند. منابع گیاهی چربی اشباع روغن‌های حاره‌ای مثل نارگیل، خرما و....... را شامل می‌شوند. این غذاها چربی اشباع زیادی داشته و باعث افزایش کلسترول LDL می‌شوند.
 چربی‌های ترانس یا اسیدهای چرب ترانس از انواع چربی غیراشباع هستند و ممکن است سبب افزایش سطح LDL و کاهش سطح  HDL شوند. چربی‌های ترانس زمانی ایجاد می‌شوند که هیدروژن به روغن‌های نباتی افزوده می‌شود تا جامد شوند. چربی‌های ترانس در شکل گسترده‌ای در پخت تجاری (بیسکویت، کیک و شیرینی‌جات) و همچنین در رستوران‌ها (بخصوص برای سرخ کردن غذا) مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین این چربی‌ها بطور طبیعی در برخی غذاها نظیر گوشت و شیرکامل وجود دارند. بتازگی مشخص نمودن میزان چربی اشباع و ترانس موجود در غذاهای آماده و فرآوری شده بر روی برچسب‌غذایی آنها اجباری شده است. بتازگی توصیه شده است که مصرف اسیدهای چرب ترانس نیز، بیشتر از 1 درصد از کل کالری مصرفی روزانه نباشد. البته گاهی ممکن است بر روی برچسب غذایی نوشته شده باشد "چربی ترانس صفر" اما در واقع حاوی 5/0 گرم چربی ترانس در هر واحد غذایی باشد. در نتیجه جهت کنترل میزان مصرف چربی ترانس به نوشته روی برچسب غذایی که در آن به استفاده از فرآورده های حاوی روغن هیدروژنه و نیمه هیدروژنه اشاره شده است دقت نمایید.

تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی